Rota Virüsüne Karşı Rota Aşısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Rota virüsü aşısı, bebeklerde ve çocuklarda görülen ishalin önlenmesi için kullanılan en etkili yoldur. Rotavirüs aşısının yan etkileri ciddi olmadığı için de rota aşısı sıklıkla kullanılmaktadır. Rota virüsü, özellikle bebeklerde ve çocuklarda etkili olduğu için ihmal edilmemesi gerekir. Bebeklerde rota virüsü aşısı gerekli mi sorusuna doktorunuzun önerileri ile cevap vermekte fayda vardır.

Rota aşısı nedir

Dünya üzerinde rota virüsü sebebiyle her yıl beş yüz binden fazla insan hayatını kaybetmektedir. Bu kayıpların önlenmesinin yolu rota virüsü aşısı ile mümkündür.
Rota virüsü nedir
Rota aşısı 2000’lli yılların ortalarında rutin uygulama olarak kullanılmaya başlanmıştır. Hemen hemen tüm çocuklar beş yaşına gelinceye kadar rota virüsü enfeksiyonu geçirirler. Hastalığın bulaştıktan sonra iki gün içinde belirtileri görülmeye başlamaktadır. Rota aşısı, virüsü ve enfeksiyonu engellemez ancak hastalığın hafif geçirilmesini sağlar. Günümüzde iki tip rota aşısı kullanılmaktadır. Bu aşıların biri iki doz diğeri üç doz uygulanır. Anne sütünün aşının etkinliği üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Bu sebeple emzirmeye aşı döneminde de devam edilebilir.

Rota aşısı yan etkileri nelerdir

Rotavirüsü aşısı uygulanan bebeklerde ve çocuklarda uygulamayı takip eden iki gün içinde geçici ateş, huzursuzluk, iştahsızlık, kusma, ishal oluşabilir.
Rota virüsü aşısı nedir
Bu yan etkiler genellikle ciddi sonuçları olan yan etkiler değildir.

Bebeklerde rota virüsü aşısı gerekli mi

Bebeklerde rota aşısının gerekli olup olmadığını doktorunuzla değerlendirmelisiniz. Genel kanaat ise aşının uygulanmasının doğru olacağı yönündedir.
Bebeklerde rota virüsü aşısı
Rotavirüs aşıları, canlı aşı olduğundan immün yetmezliği ya da baskılanması olan kişilerde uygulanmamalıdır. Bebeğiniz sık sık hastalanıyorsa bebeklerde soğuk algınlığı yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Rota aşısı ne zaman yapılır

Rota virüsü aşısı ilk dozu bebek altı haftalık olduktan sonra verilebilir. İki aşı süresinin arası en az dört hafta olmalıdır. İlk doz on beş haftadan sonraki döneme bırakılmamalıdır.
Rotavirüsü aşısı ne zaman yapılmalı
Tüm dozlar da sekizinci ayın bitiminden önce tamamlanmalıdır. Aşının son dozu unutulmuşsa ve tamamlanmamışsa bile sekizinci ayın bitiminden sonra rota aşısı uygulaması yapılmamalıdır. Aşı sonrasında aşı, tükürülür ya da kusulursa tekrarı yapılmaz. Diğer dozlara zamanında devam edilir. Hafif enfeksiyonlar ve hafif ishal aşının uygulanmasına engel değildir ancak orta ve şiddetli hastalıklarda ve ishalde aşı ertelenir. Bebeklerde öksürük burun akıntısı hakkında merak ettiğiniz bilgilere bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
5/5 - (3 votes)
“Rota Virüsüne Karşı Rota Aşısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler” üzerine 2 yorum
  1. Rota virüs aşısı, hastalığın ağır seyretmemesi için ve virüse karşı önlem alabilmek için kullanılan en önemli yöntemdir. Rota virüs aşısı olmayan çocuklara rota virüsü bulaştığında,…

    Yanıtla
  2. Rota virüse karşı aşı uygulanmaktadır. İdeal aşılama 2. ay ile 3. ayda başlamalıdır. Rota virüsü aşısının yan etkileri nelerdir? Aşıdan sonra şişkinlik, kızarıklık, yüksek ateş, bebeklerde huzursuzluk gibi şikayetler görülebilir. Bu gibi durumlar olası ve normal durumlardır. Ebeveynlerin böyle bir durumda bebeklerini gözlemlemeleri gerekir.

    Yanıtla
Yorum yapın