Rota Virüsü Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Rota virüsü sadece ülkemizi değil aynı zamanda tüm dünyayı özellikle gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkeleri tehdit etmektedir. Bu yazımızda rota virüsü belirtileri, rota virüsü aşısı, yetişkinlerde rotavirüsü, bebeklerde rotavirüsü konularına açıklık getirmek istiyoruz.

Rota virüsü nedir?

Rotavirüsü, genellikle kış mevsiminde gelişen, akut ishalin başlıca sorumlusu olan ve beş yaş altı çocukları daha fazla etkileyen önemli bir virüstür.
Rotavirüsü
Dünyada her yıl beş yüz bin bebek ishale bağlı sıvı kaybı sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu çok ciddi bir orandır. Türkiye’de ise her yıl 20-25 çocuk ishale bağlı su kaybından hayatını kaybetmektedir. Yine ülkemizde beş yaş altı çocuklarda görülen ishalin %30 – 50’sinden rotavirüsü sorumludur.

Rota virüsü belirtileri

Rota virüsü temelde şu belirtilerle ortaya çıkmaktadır: İshal, ateş, kusma. Belirtiler genel olarak virüs bulaşmasından 2 gün sonra kendini göstermektedir.
Rota virüsü belirtileri
Sağlıklı ve bağışıklık sistemi güçlü olan kimseler 4-6 gün arasında hastalıktan kurtulabilirler. Üç aylıktan küçük bebekler de bu belirtilerin hiçbiri olmasa da bazen rotavirüsüne maruz kalabilmektedir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin bağışıklık sistemi güçlü olduğu için rotavirüsüne karşı daha dayanıklı oldukları bilinmektedir. Rotavirüsü teşhisinde genellikle belirtiler üzerinden gidilmektedir. Kesin teşhis için hastanın dışkısından alınan numunelerin incelenmesi gerekir. Bebeklerde sıklıkla görülen rahatsızlık olan bebek hırıltısı hakkında öğrenmek isteyeceğiniz şeyleri bu yazımda paylaşım, inceleyebilirsiniz.

Rotavirüsü öldürür mü?

Rota virüsü özellikle beş yaşın altındaki çocuklarda ölümcül olabiliyor. Dünyada bu virüs sebebiyle Hindistan, Nijerya, Kongo, Etiyopya, Çin ve Pakistan başta olmak üzere gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki ölümler, beş yüz bini geçmektedir.

Rota virüsünden korunma yolları

Rotavirüsü için antibiyotik tedavisi genellikle işe yaramıyor. Hastanede genellikle 2-5 gün arasında yatış ile ağızdan ya da damardan serum verilmektedir.
Rota virüsünden korunma yolları
Buradaki amaç hastanın sıvı dengesini sağlayabilmektir. Özellikle uygulanan, spesifik bir tedavisi bulunmuyor. Rota virüsünden korunmanın tek yolu aşıdır. Özellikle çocuklar rotavirüsüne karşı aşılandığında tam bir korunma sağlanmaktadır. Bebeklerde aşılamanın ilk dozu 2.ayda başlanmalı ve 8. aya kadar iki ya da üç doz aşı uygulanması gerekir. Rota aşısı hakkında geniş bilgi edinmek isteyenlere rota virüsüne karşı rota aşısı hakkında bilmeniz gerekenler yazımı okumanızı öneriyorum. Bunun dışında hastalığa yakalanmış bireylerin bol su tüketmesi, hijyene dikkat etmesi ve ishali azaltacak bir diyet uygulaması gerekir.
5/5 - (74 votes)
“Rota Virüsü Nedir, Belirtileri Nelerdir?” üzerine 3 yorum
  1. Çocuğum 4 aylıkken Rota virüsü aşısı sonrası ITP geçirdi. 2 sene sonra Akut teşhisi kondu çok şükür. Şimdi iyi

    Cevapla
  2. Rota virüsü belirtileri Başlıca belirtileri genellikle 48 saatten az süren kuluçka dönemini izleyen ateş, kusma ile başlar. Sık, sulu, özellikle çok kötü kokulu kansız ishal belirtilere eklenir. İshal 5 – 7 gün sürebilir. Özellikle süt çocuklarında kusma, ishal nedeniyle dehidratasyon gelişebilir.

    Cevapla
  3. Rota Virüs İçin Tedavi Yöntemi Nedir? Tedavi için herhangi bir ilaç verilmemektedir. Diğer enfeksiyonlarda uygulanan antibiyotik tedavisi de yapılmamaktadır. Öncelikle vücutta kaybedilen su ve tuz miktarının yükseltilerek vücut direncinin yeniden yükseltilmesi hedeflenir.

    Cevapla
Yorum yapın