Orta Kulak İltihabı Nasıl Anlaşılır?

Orta kulak iltihabı nasıl anlaşılır konusunda sizlere bugün belirtilerini aktaracağız. Orta kulak iltihabı hakkında merak ettiğiniz tüm konuları öğrenebileceksiniz.

Orta kulak nedir

Kulak zarından sonra gelen kısma orta kulak adı verilir. Orta kulak içinde çekiç, örs, üzengi adı verilen ve temel görevi ses iletimi olan kemikler vardır. Orta kulakta geniz boşluğuna açılan ve östaki borusu denilen bir kanal vardır. Bu kanal sayesinde orta kulaktaki hava geçişi sağlanarak basınç dengelenir. Bkz: Çocuklarda kusmaya ne iyi gelir Östaki borusunda meydana gelen bir tıkanıklık orta kulağı döşeyen mukoza adı verilen örtünün bakteriler sebebiyle iltihaplanmasına yol açar. Bu da orta kulak iltihabına neden olmaktadır. Östaki borusu; üst solunum yolları enfeksiyonları, sinüzit, geniz eti, uçak yolculuğu, rakım değişiklikleri ve nadiren de olsa tümörler sebebiyle tıkanmaktadır.

Orta kulak iltihabı nasıl anlaşılır?

Orta kulak iltihabının en önemli belirtisi kulak ağrısıdır. Özellikle bebeklerde uykudan uyandıracak derece şiddetli bir kulak ağrısı görülür. Kulak ağrısı ile beraber ateş de bu hastalıkta sıkça gözlemlenen belirtilerdendir.
Orta kulak iltihabı nasıl anlaşılır
Orta kulak iltihabı nasıl anlaşılır
İltihabın derecesine göre işitmede azalma da orta kulak iltihabı rahatsızlığında görülen belirtilerdendir. Kulak zarının iltihabın etkisi ile gerginleşmesi sonucunda ağrı şiddetini artırır ve kulak zarı delinerek içerisindeki iltihap akar. Kulaktan akıntının gelme sebebi de budur.

Orta kulak iltihabı antibiyotik

Orta kulak iltihabında genellikle antibiyotik kullanımına başlanır. Antibiyotikteki hedef iltihaplı bölgenin bakterilerden arındırılması böylece oluşan semptomların giderilmesidir. Çoğunlukla antibiyotik tedavisi etkili olmaktadır. Bazı vakalarda kulak zarının cerrahi olarak çizilmesi de gerekebilir. Bu kulak zarı deliklerini önleyici bir uygulamadır. Bkz: Hasta ziyaretine giderken ne alınır?

Orta kulak iltihabı tedavisi

Orta kulak enfeksiyonları genellikle burun ve geniz yoluyla yayılmaktadır. Küçük çocuklarda östaki borusu az gelişmiş olduğundan yatar pozisyonda yapılan beslenme gıdanın orta kulağa kaçmasına bu da enfeksiyonlara neden olabilmektedir.
Orta kulak iltihabı
Orta kulak iltihabı
Tedavide genellikle on günlük antibiyotik tedavisi yeterli görülmektedir. Bunun yanında burun ve geniz yollarının açık tutulması için spreyler de yan uygulama olarak kullanılmaktadır. Bol sıvı almak, ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar kullanmak da orta kulak iltihabı vakalarında uygulanan tedavi yöntemlerindendir. Ev içinde kulağın kuru tutulması ve nemlendiricilerin kullanılmaması rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Çinko ve E vitamini destekleri de tedavi sürecini hızlandırmaktadır. Ağrının arttığı dönemlerde kulağa sıcak havlu uygulaması yapmak ağrının azalmasını sağlayacaktır.

Orta kulak iltihabı nasıl anlaşılır video

https://www.youtube.com/watch?v=rL4wBV6vkf8
https://youtu.be/
5/5 - (62 votes)
“Orta Kulak İltihabı Nasıl Anlaşılır?” üzerine bir yorum
  1. Orta kulak iltihabı neden olur? Bu problemin oluşum nedenlerinin ilk sırasında solunum yolu enfeksiyonları yer alır. Özellikle kış aylarında, mevsim değişikliklerinde sıklıkla görülebilmektedir. Sinüzit gibi hastalıklarda burun, kulak tıkanıklığı hem rahatsızlığa hem de iltihaplanmaya yol açmaktadır.

    Cevapla
Yorum yapın