ilk Yardım Nasıl Yapılır?

Bugün sizlere çok önemli bilgiler içeren ilk yardım nasıl yapılır konusuna değineceğim.

ilk yardım nedir?

Kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalara ilk yardım adını veriyoruz.
İlk yardım eğitimi
Farklı olaylar karşısında birçok ilk yardım uygulama tekniği olsa da temelde bu teknikler üç ana hedef üzerinde toplanmıştır. Bunlar: a) Soluk yolunun açılması: Ağızda var olan takma diş, yabancı cisimler ağızdan uzaklaştırılır. Yaralının bilinci kapalıysa dil arkaya doğru gidip hava yolunu tıkayabilir. Bu sebeple baş geriye itilip çene yukarıya kaldırılarak soluk yolu açılır. b) Solunumun düzeltilmesi( Yapay solunum ): Yaralıda solunum durmuşsa derhal yapay solunum uygulanmalıdır. Bunun için hasta sert bir zemine yatırılır. Ağız içi temizlenerek varsa yabancı cisimler temizlenir. Çenesi yukarı kaldırılır ve baş hafifçe arkaya itilir. Ağızdan ağıza solunum yapılacaksa burun kapatılır. Buruna solunum yapılacaksa ağız kapatılır. Derin bir soluk alınarak hastanın göğsünün kabarmasına yetecek kadar nefes verilir. c) Dolaşımın etkinliğini sağlama ( Kalp masajı ): Kalp durmuşsa vakit kaybetmeden kalp masajı yapılır. Yaralı sert bir zemine yatırılır. Yanına diz çökülür. Göğüs kemiğinin(iman tahtası) üçte bir alt ucuna bir elin ayası sıkıca yerleştirilir, diğer elin ayası bunun üstüne konur. Parmaklar hastaya temas etmemelidir. Kollar dik tutularak (Bilek ve dirsekler bükülmeden)sabit ve ritmik bir şekilde göğse 4-5 cm bastırılır. Arada nabız kontrol edilerek dakikada 60 kez olmak üzere dolaşım başlayıncaya kadar devam edilir. Meme kanseri ile ilgili öğrenmeniz gerekenler bu yazımda…

İlk yardımın önemi

İlk yardımda temel üç hedef vardır. Hayat kurtarmak, durumunu korumak ve sakatlıkları önlemektir. Bilinçli yapılan ilk yardım ile yaralıların hayatını kurtarabilirsiniz.
İlk yardımın önemi
Bu, herhalde ilk yardımın ne kadar önemli olduğunun en büyük göstergesidir. Yaralıların durumunun daha kötüye giderek yaralıda kalıcı bir hasar oluşturmasını da ilk yardım sayesinde engelleyebilirsiniz. Yaralılar, ilk yardım sayesinde hayatı boyunca taşıyacakları kalıcı sakatlıklardan kurtulabilirler. Bunların yanında il müdahalenin doğru yapılması hastanede kalma ve iyileşme süresini de kısaltmaktadır. Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır merak edenler için harika bilgiler…

İlk yardım nasıl yapılır videolu anlatım

5/5 - (64 votes)
“ilk Yardım Nasıl Yapılır?” üzerine 2 yorum
  1. T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi girerek CİMER sistemine giriş yapınız. Cimer’e girdikten sonra menüden “İstek, Şikayet, Öneri” seçeneklerinden istediğinizi seçiniz. CİMER Maddi Yardım başvurusu yapmak için menüden “ İstek ” seçeneğini seçiniz. Sisteme otomatik olarak yansıyan kişisel bilgilerinizi kontrol …

    Yanıtla
Yorum yapın