Doğalgaz Faturası Hakkında Bilmek İsteyeceğiniz 4 Soru

Doğalgaz faturası kaç ayda bir gelir

Doğalgaz tüketimlerinin tespiti ve doğalgaz faturası işlemleri yönetmelikle gerçekleştiriliyor. Bu yönetmelik Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğidir. Bu yönetmeliğin 41. Maddesine göre dağıtım şirketi, mekanik sayaç kullanan abonelerin sayaç endekslerini müşteri bazında bir önceki okuma tarihine göre artı-eksi iki günden fazla sapma olmayacak şekilde, aylık okuyor. Dağıtım şirketi, 50 metreküpe ulaşmayan aylık tüketimleri o dönem için faturalandırmama hakkına sahiptir. Genellikle yaz aylarında sadece ocak ve banyo için kullanılan doğalgazlara doğal gaz faturası gelmemesinin sebebi de bu maddedir.
Doğalgaz faturası nasıl hesaplanır

Doğalgaz faturası kaç gün ödenmezse kesilir

Dağıtım şirketi, ihbarname ve/veya faturayı, son ödeme tarihinden en az yedi gün önce abone adresine bırakır ancak fatura okuma ve bırakma işlemi son ödeme tarihinden genellikle on gün öncesi olarak belirlenir. Faturanızı son ödeme tarihinden sonraki on beş iş günü içinde ödemezseniz, üç gün öncesinde ihbarname yollanarak sayaç vanası aparatlanır ve gaz kullanıma kapatılır. Çok yüksek gelen doğalgaz faturası düşürmek için bazı önlemler almak gerekiyor. Bu önemler için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Kesilen doğalgaz nasıl açtırılır

Doğalgaz abonesi, gazın kapatılmasına neden olan doğal gaz faturası borcunu ödedikten sonra, dağıtım şirketine başvurduğunda iki iş günü içerisinde doğal gaz açılışı gerçekleştirilir. Borçtan dolayı yapılan gaz kesme işlemi için açma kapama ücretini de ödemeniz gerekir. Açma kapama bedeli bir sonraki faturanıza yansıtılır. Bu sebeple doğal gaz faturası düzenli olarak ödenmelidir. Bunu yapamıyorum diyen abonelere otomatik ödeme talimatı vermelerini öneriyoruz.

Doğal gaz faturası nasıl hesaplanır

Gelecek aya ne kadar fatura ödeyeceğinizi hesaplamak istiyorsanız birkaç noktaya dikkat etmeniz gerekiyor. Her abone ortalama olarak ayda ne kadar fatura ödeyeceğini bilse de genellikle kış aylarından kombinin yanması ve hava durumuna bağlı olarak tüketimin arttığını söyleyebiliriz. Doğal faturasını hesaplamak için bazı akıllı telefon uygulamaları mevcut onlardan birini incelemek isterseniz aşağıdaki videoya bir göz atın derim.   Doğalgaz faturası hesaplamak için fatura okuma tarihinde sayacınızın endeksini bir kâğıda yazın. En son endeksten çıkarın. Bu sayaçtan ölçülen doğalgaz hacmini metreküp cinsinden verecektir. Bu işlemden sonra düzeltilmiş metreküpü bulmanız gerekiyor. Doğalgaz firmaları düzeltilmiş tüketimi bulmak için sayaçtan ölçülen hacim ile düzeltilme kat sayısını çarpmaktadır. Her ay değişen düzeltme kat sayısını firmanızın internet sitesinden öğrenebilirsiniz. Bundan sonra yapacağınız işlem basamakları ise sırasıyla şu şekildedir: Tüketim (kWh) = Düzeltilmiş Tüketim (m3) x {Fatura Döneminin Fiili Üst Isıl Değeri (kcal/m3) / 860,42 (kcal/kWh) Tüketim Bedeli (TL) = Tüketim (kWh) x Ort. Perakende Satış Fiyatı (TL/kWh) Sistem Kullanım Bedeli-SKB (TL) = Tüketim (kWh) x SKB Birim Fiyatı (TL/kWh) KDV = Tüketim Bedeli (SKB dahil) x 0,18 Fatura Tutarı = Tüketim Bedeli + SKB + KDV Bunların yerine internette yer alan ücretsiz doğalgaz faturası hesaplama programları da kullanabilirsiniz.
5/5 - (94 votes)
“Doğalgaz Faturası Hakkında Bilmek İsteyeceğiniz 4 Soru” üzerine 4 yorum
  1. Kurumunuzu seçtikten sonra, doğalgaz tesisat numaranızı veya doğalgaz abone numaranızı belirtilen alana girerek doğalgaz borcunuzu sorgulayabilirsiniz. MOKA Fatura online fatura ödeme merkezi üzerinden doğalgaz faturası sorgulama işlemini güvenle yapabilir, geçmiş dönem doğalgaz fatura borcunuzu anında öğrenebilirsiniz. Tümü.

    Cevapla
Yorum yapın