Çocuklarda kusma, midenin kendi kendini boşaltma hissidir. Bu da herhangi bir sebeple mide kaslarının kasılmasıyla midede bulunan içeriğin dışarı atılması ile gerçekleşir. Çocuklarda kusma hastalıkların habercisidir. Bu sebeple vakit kaybetmeden doktora muayene olmanız gerekir. Çocuklarda kusmaya ne iyi gelir sorusunu cevaplamadan önce çocuklarda kusma belirtileri ve kusma tedavisi konusuna değinmek gerekiyor.
Çocuklarda kusma belirtileri

Çocuklarda kusma nedenleri arasında idrar yolu ve orta kulak iltihaplanması, kızamık, menenjit, bulaşıcı bir hastalık, iltihaplanma gibi sebepler ön plandadır. Bulantı ve kusma nedenlerinden olan ve sık karşılaşılan diğer bir durum da zehirlenmedir. Besin zehirlenmeleri de genellikle bozuk yiyeceklerin tüketilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır.
Çocuklarda bulantının ve kusmanın geçmediği bazı durumlarda çocukların kakasında kan varsa, sıvı kaybı ciddi boyutlara ulaşmışsa mutlaka acil olarak bir hekime muayene ettirilmeli gerekirse hastanede tedavi altına alınmalıdır. Kafa travmaları da kusma nedeni olabilir ve bunlar ciddi sorunlardır. Kafa içi basıncının artması, beyin kanaması çocuklarda kusma nedenleri arasında gösterilmektedir. Sadece çarpma vb. nedenlerle değil aynı zamanda iltihaplanma ve tümör benzeri nedenlerle de merkezi sinir sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkabilir ve bunlar da kusmaya neden olmaktadır.
Çocuklarda kusma nedenleri arasında sık görülen mide ve bağırsak rahatsızlıkları da önemsenmelidir. Apandisit rahatsızlığı kusmaya neden olmaktadır ve acil müdahale edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Kusma ile birlikte bol su içme, sık idrara çıkma, ağızda aseton kokusu, ağız kuruluğu belirtileri varsa diyabetten şüphelenmek gerekir. Bunların dışında nadir de olsa psikolojik ve sosyal sorunlar da bazı çocuklarda kusmaya neden olabilmektedir.
Çocuklarda kusma tedavisi

Çocuklarda kusma tek başına bir hastalık olarak değerlendirilmemelidir. Kusmaya neden olan hastalığın tespit edilmesi ve tedavi edilmesi ile kusma kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bu sebeple hekime danışmadan kusmayı engelleyici ilaçlar almak doğru değildir.
Çocuklarda çok sık görülen kusmalarda sıvı kaybını dikkate almak gerekir. Özellikle sıvı kaybı ile tablo kötüleşebileceği için doktor kontrolünde bir süre kusmayı bastırıcı ilaçlar kullandırılabilir. Bulantı ve kusmanın sebebi ne olursa olsun başlangıç tedavisi değişmez. Hafif yiyecekler ve bol su tüketimi çocuklarda kusma tedavisinin başında muhakkak uygulanmalıdır.
Yetişkinlerde kusma ve ishal hakkında bilgi alabileceğiniz içerik!
Çocuklarda kusma ve ishal neden önemlidir?
Sizlere çocuklarda kusmaya ne iyi gelir konusunda bilgiler ile birlikte belirtileri ve tedavisi noktasında da fikirler verdik. Peki, çocuklarda kusma ve ishal neden önemli? Merak edenler videoyu inceleyebilir.

Rota virüsü nedir belirtileri nelerdir merak edenler bağlantıya tıklayarak bilgi alabilir.
Çocuklarda kusmaya ne iyi gelir konusunda önerilecek bitkisel çözümlerin, çocukların yaşına göre uygulanması gerekir. Yoğun su kaybı oluşmuşsa, beslenme ve su ihtiyacını mutlaka karşılamalısınız. Su, meyve suları, ayran ve anne sütü ile desteklemeniz önemlidir.
Çocuklarda kusmaya ne iyi gelir? Çocukların kusmuklarının hava yollarına kaçması engellenmelidir. Bu nedenle, çocuğunuzun dinlenirken yan yattığına emin olun. Çocuklarda su kaybı çok hızlı gelişebileceği için onlara azar azar fakat sıkça su içirin. Eğer sekiz saat boyunca aldığı sıvıyı midesinde tutamazsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurun.