Bilişim Suçları Hakkında Aklınızı Karıştıran 3 Soru

Bilginin elektronik ve teknolojik araçlar kullanılmasıyla aktarılması işine bilişim denilmektedir. Bu bilgi aktarılması sırasında elektronik ortamda işlenen suçlara da bilişim suçları adı verilmektedir. Ülkemizde özelikle internetin yaygınlaşmasıyla son dönemde daha fazla ortaya çıkmaya başlayan bu suçların giderek arttığı gözlemlenmektedir. Emniyet güçleri işlenen suçların niteliğine bakarak savcılarla temas halinde olup yeni oluşabilecek suçlara karşı ceza maddesi konusunda bilgi vermektedirler.

Bilişim suçları nelerdir

Bilişim suçlar nelerdir
Bilişim suçları ya da siber suçlar, bireylere veya birey gruplarına yönelik, mağdurun onurunu zedelemeye veya mağdura fiziksel veya zihinsel olarak doğrudan veya dolaylı olarak zarar verme suçu kastı ile İnternet (görüşme odaları, epostalar, ilan sayfaları ve gruplar) ve cep telefonu (SMS/MMS) gibi çağdaş iletişim araçları kullanarak zarar verme amaçlı saldırıların yapılmasıdır. Bu kapsamda birçok suç, bilişim suçu olarak görülebilir. Örneğin: Kredi kartı bilgilerinin ele geçirilmesi, bir yazılımın izinsiz kullanımı, kişisel bilgileri çalmak, siber terörizm, siber savaş, bilişim suçları kapsamında değerlendirilmektedir.

Bilişim suçları nereye şikayet edilir

Bilişim suçları nereye şikayet edilir
Bilişim suçlarından haberdar olduğunuzda elinizdeki deliller ile birlikte kolluk kuvvetine ( polis, jandarma ) ya da doğrudan cumhuriyet başsavcılığına başvurmanız gerekir. Eğer bilişim suçunun mağduru iseniz doğrudan cumhuriyet başsavcılıklarına başvurmanız gerekir. Bu başvuruları yapmadan önce hukuki yardım alabilmek için bilişim suçları konusunda uzman bir avukatla görüşebilirsiniz. Bu izleyeceğiniz yol ve yöntemin yanlışlar içermesini önleyecektir. Bazı katalog suçları için doğrudan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına da bildirimde bulunulabilir. 5651 sayılı yasa gereği belirlenen bu suçlar; intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkân sağlama ve Atatürk aleyhine işlenen suçlardır. Bu suçları işlediğini düşündüğünüz siteler hakkında direkt www.ihbarweb.org.tr adresinden bildirimde bulunulabilir.

Bilişim suçlarının cezaları nelerdir

Bilişim suçlarının cezaları nelerdir
Bilişim alanında işlenen suçlarla ilgili Türk Ceza Kanununda farklı suçlar için farklı yıllarda hapis cezası istenmektedir. Bu hapis cezalarının takdiri hâkime bırakılarak bu suçlar için ceza kanunu maddesinde çeşitli ağırlaştırıcı sebepler de eklenmiştir. Bilişim suçlarıyla ilgili bir yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası istenmektedir.

Bilişim suçları ile ilgili merak edilenler


5/5 - (7 votes)
“Bilişim Suçları Hakkında Aklınızı Karıştıran 3 Soru” üzerine 3 yorum
  1. Bilişim sistemine girme, sistemi engelleme,bozma, verileri yok etme veya değiştirme, tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbiri uygulanması, banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması kapsamındaki suçları tanımlayan kanun maddeleri TCK’nin 243 -246.maddelerinde yer alıyor.

    Cevapla
Yorum yapın