Reflü nedir?
Yediğimiz gıdalar yemek borusu ile mideye gelir. Mide içeriğinin mideden yemek borusuna doğru geri kaçması reflü denir.
Uzun süre devam etmesi, asitli olan mide içeriğinin yemek borusunu tahriş etmesine neden olur. Yapılan araştırmalar toplum içinde reflünün görülme sıklığının % 20 olduğunu belirlemiştir.
Reflünün belirtileri nelerdir?

- Göğüs kemiğinin arkasından yukarı doğru çıkan yanma hissi
- Ağza acı su gelmesi
- Geğirme, yutma zorluğu
- Bulantı, kusma
- Hazımsızlık, göğüs ağrısı
- Bu şikâyetlerin dışında, sık sık boğaz temizleme, ses kısıklığı, boğazda yanma, gıcıklanma, kuru öksürük, nefes darlığı, geceleri boğulur tarzda uyanma gibi boğaz ve akciğerleri ilgilendiren belirtilerle de hastalar başvurabilirler. Bütün bunlar reflünün sebeplerindendir.
Reflü neden olur?
Reflü şikâyetine sadece yiyip içtiklerinizin neden olduğu düşüncesi, yanlış bir inanıştır. Alkollü içecekler, sigara ya da baharatlı yiyecekler mide yanması şikâyetlerinde sıkça karşılaşılan etkenlerdir. Ancak her gün reflü belirtileri ortaya çıkıyorsa bunu yemekle ya da yaşam biçimi ile doğrudan ilişkilendirmek yeterli olmayacaktır. Reflünün belirtileri olan kişilerde hamilelik, mide fıtığı, obezite, mide felci, yemek borusu büzgecindeki basınç düşüklüğü ve ilaçlar bu belirtileri ve reflüyü ortaya çıkarabilir.Reflü bitkisel tedavisi nasıl yapılır?

- Yemeklerden sonra bal ile zencefil karıştırarak yemek.
- Yemeklerden sonra bir bardak ayran içmek.
- Günlük 1 bardak arpa çimeni suyu içmek. Bir hafta boyunca devam edilir.
- Her gün bir dilim çiğ patates yemek
- Papatya, zencefil ve yeşil çay içerek mideyi sakinleştirmek.
- Günde 3 defa 2 yemek kaşığı yarı yarıya sulandırılmış elma sirkesi içmek.
- Bir bardak soğuk sütün içine 1 tatlı kaşığı kimyon yağı eklenir. 10 gün boyunca günde 2 defa içilir.
- Badem, karanfil tohumu, bal ve limon suyu ile hap yapılarak yemeklerden sonra yutulmalıdır.
- Yanma hissi olduğunda elma yenilir.
10 soruda reflü hastalığını tanımak ister misiniz? Seste çatallanma, midede ekşime ve kaynamalar oluyorsa bunlar reflünün işareti olabilir. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu reflüyü anlatıyor. SORU 5: Reflü teşhisi nasıl konuyor?
prof yerdel canlı yayında op dr gökhan özçınar ile reflü hastalığını konuşuyor. reflü tanısı nasıl konulur ? endoskopi nedir ve nasıl yapılır ? phmetre nedir…